Krupa Na Uni
Obrazovanje
http://www.krupanauni.org/obrazovanje.html

© 2018 Momo - Krupa Na Uni

Obrazovanje, sport i kultura

      

 

            Obrazovanje na području opštine Krupe na Uni se odvija kroz devetorazrednu nastavu u centralnoj osnovnoj školi Branko Ćopić  u Donjem Duboviku, i u četri područne četverorazredne škole u Hašanima,Malom Duboviku, Osredtku i Buševiću sa ukupno 123.učenika.

            Sportski život i sportske aktivnosti svedene su na amatersko bavljenje sportom sa jednom karate sekcijom karate kluba „Šodan“ Prijedor u kojoj mladi stiču nove vještine i kroz takmičenje upoznaju nove gradove i prijatelje.

            U kulturnoj sferi života nosioc svih aktivnosti jeste Zavičajno društvo „Branko Ćopić“, koje svake godine u saradnji sa Opštinom i fondacijom „Branko Ćopić“ pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Srpske organizuje tradicionalnu  kulturnu manifestacjiu „Ćopićevim stazama djetinjstva“.

            Ova kulturna manifestacije počinje u mjesecu martu i praćena je održavanjem svečanih akademija u opštinama Prijedorske regije, da bi se  nastavila u rodnom mjestu  pisca Hašanima, praćena nizom sadržaja kao što su posjeta rodnoj kući pisca , zatim školi u kojoj je   Branko naučio prva slova, posjeta grobu đeda Rade.

            Ovoj manifestaciji posebnu draž daju djeca koja svojim prisustvom uveličavaju manifestaciju dočaravajući svojim predstavama likove iz vremena Brankovog djetinjstva.    

            Manifestacija  Ćopićevim stazama djetinstava    se završava u oktobru gdje se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete dodjeljuju nagrade najuspješnijim mladim stvaraocima pisane riječi.