Krupa Na Uni
Turizam
http://www.krupanauni.org/turizam.html

© 2018 Momo - Krupa Na Uni

Turizam

 

            Bogatstvo, po mnogo čemu jedinstvenog  turističkog  potencijala opštine Krupa na Uni  čini  raznovrsna flora i fauna ekološki nezagađeni prostori, bistri vodotici i prelijepi krajolici podno planine Grmeč.

            Naše turističko blago zasigurno jesu  Hašani , rodno mjesto velikana pisane riječi Branka Ćopića.

            Prirodni ambijent Hašana čine škola,crkva rodna kuća pisca , mada još devastirana i nada sve čuvena i opisana riječica Japra i na njoj djeda Trišin milin ,trenutno se koriste kao izletište za đačke ekskurzije kojim đaci i svi poštovaoci lika i djela Branka Ćopića oživljavaju uspomene na poznate nam likove iz Ćopićevih djela oslikane kroz priče o Hajdučkim vremenima, doživljajima Nikoletine Bursaća i drugih nam dragih likova.

            Veliki potencijal opštine Krupa na Uni jeste  čista i netaknuta priroda.  Boravak u njoj, šetnja , rekreacija,uz mogućnost bavljenja lovom i ribolovom, mir i tišina čine pravu turističku atrakciju. Nestvarna ljepota predjela u kojoj se nalazi naša opština čini da na trenutak zaboravite na čitav život i odjednom budete potpuno spojeni sa prirodom ,poželite udisati svjež vazduh,slušati miris prirode svjesni činjenice da u takvom ambijentu jeste dio nje.

            Turistička mjesta koja svakako treba obići su slapovi na Vojskovi,stara Kula u Hašanima izgrađena još u vremenu turaka, zatim lokacije Mokre i Suve pećine u Balinim Barama.

            Ono što zasigurno treba obići na području Krupe na Uni , jesu i crkve nijemi svjedoci prošlih vremena među kojima posebno treba izdvojiti crkvu na Klisini u Srednjem Duboviku sagrađena daleke 1887 godine.

            Pored ovih lokacija atraktivno mjesto za obilazak jeste i Bušević, poznat po rođenju Petra Popovića Pecije čuvenog hajduka  iz vremena buna u borbi protiv turaka, kome je u čast podignut spomenik, koji pored spomenika iz NOB –e i otadžbinskog rata dočarava sliku burnih vremena koji su se prelamali na ovim prostorima,.